Eplegløgg

(Scroll for English.)

Eplegløgg_2

Vi skriver 18. desember i dag, og de fleste norske skolebarn har hatt sin siste skoledag for i år, inkludert mine egne poder. I helgen skal huset vaskes, deretter kan vi gå igang med litt pynting, og kanskje kommer treet opp også. Jeg bare må ha unnagjort det kjedelige før jeg begynner med det koselige…

Men man må unne seg noen kosestunder underveis i stria, og hvis du begynner å bli lei av den vanlige julegløggen kan jeg anbefale eplegløgg som et godt alternativ. Kjøpt julegløgg inneholder gjennomsnittlig 50% sukker, og er fryktelig søt. Denne eplegløggen er frisk og syrlig, og kan du velge selv hvor mye du vil søte den, for eksempel med honning.

Oppskriften er inspirert av den danske matskribenten Annette Harbech Olesen. Hun har forøvrig en fantastisk nettside med masse fristende, sunn mat, sjekk den gjerne ut HER.

Eplegløgg_m oliver

Du trenger:

  • 1 liter eplemost
  • 1 klementin i skiver (vask den først hvis den ikke er økologisk)
  • 1 tommelstor bit ingefær, i skiver
  • 3-4 stk. stjerneanis
  • 5-6 kardemommekaplser, støtt
  • 2 kanelstenger
  • honning, etter smak
  • rosiner og hakkede mandler, til servering

Ha eplemost, klementinskiver, ingefærskiver, stjerneanis, kardemomme og kanelstenger i en kjele.

Varm det opp på middels varme og kok opp. La eplegløggen stå og trekke på lav varme i 10 minutter, så er den klar! Smak eventuelt til med litt honning.

Avkjøl den litt først dersom du skal servere den til barn.

Ha noen rosiner og litt hakkede mandler i kopper eller glass som tåler varme, og øs eplegløggen over.

Tips: vil du lage eplegløggen litt mer “voksen” – rør inn en shot eller tre med rom eller vodka før du heller gløggen over i glassene. 😉

Ha en fortsatt fin førjulstid!

-Maria

P.S. Følg gjerne Marias Salt & Søtt på Facebook og Instagram!

Eplegløgg1

English

You’ll need:

  • 1 litre good quality apple juice
  • 1 clementine, sliced
  • 1 thumb sized piece of ginger, sliced
  • 3-4 star anise
  • 5-6 kardamom pods, crushed
  • 2 cinnamon sticks
  • honey, to taste
  • raisins and chopped almonds, to serve

Put all the ingredients except the raising and almonds into a pan.

Place on a medium heat and bring to the boil. Turn down the heat and leave for 10 minutes to let the flavours infuse.

Add honey to taste. Ready! Remember to cool a little before serving children.

Put some raisins and chopped almonds into heat proof cups or glasses, and ladle in the mulled apple juice.

Tip: if you want to make it a bit more grown-up, stir in a little rum or vodka before ladling into glasses. 😉

Enjoy!

2 Comments

  1. Dette hørtes og så helt himmelsk ut!!

    1. Marias Salt og Søtt

      Så hyggelig, Kamilla! Og ja, det er helt himmelsk – håper du prøver 🙂

      -Maria

Write a comment

Your email address will not be published.