Havrelapper

(Scroll for English.)

Havrelapper_1

Amerikanske pannekaker er alltid en stor hit, spesielt når man kokkelerer for barn. Men de inneholder stort sett hvitt mel, og man bli fort sulten igjen, med mindre man har spist dem med masse bacon ved siden av. Disse havrelappene kan kanskje minne litt om amerikanske pannekaker, men de er laget på kun havremel, noe som gjør dem “ekstra grove” på grovhetsskalaen, og de metter bedre og lenger med sitt høye fiberinnhold.

Vi spiste disse med et blandingssyltetøy som kokte seg selv mens jeg stekte pannekakene. I fryseren hadde jeg noen håndfuller bjørnebær, bringebær og rips, og de hadde jeg i en kasserolle med litt sukker. Dette trenger bare å småputre noen minutter, så kan det serveres. Det blir mer rennende enn kjøpt syltetøy, eller syltetøy som kokes med syktepulver, men den litt mer tyntflytende saften passer utmerket da disse pannekakene blir litt tørrere enn sveler eller amerikanske pannekaker. Du trenger bare en gaffel, så kan du “moppe opp” fruktsaften mens du spiser. Mmmmm….

Du trenger:

(ca. 16 lapper, 4-5 porsjoner)

  • 200 g havremel (eller kjør lettkokte havregryn i food processoren til de er som mel)
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts malt kanel (valgfritt)
  • 2 1/2 dl melk
  • 2 egg
  • 1-2 ss solsikkeolje (eller annen vegetabilsk olje), til steking

Ha havremel, vaniljesukker, salt, bakepulver og kanel i en bolle.

Rør sammen melk og egg i en annen bolle eller mugge, og hell det over i det tørre. Rør godt til alt er blandet, og røren er klumpfri.

Varm opp en non-stick stekepanne (middels varme) og ha i 1 ts av oljen (skyv den litt rundt slik at du får et tynt lag olje over hele pannen).

Tøm små klatter av røren over i stekepannen, stek til undersiden er gyllenbrun og snu dem deretter og stek på den andre siden. Gjenta med resten av røren.

Serveringsforlslag:

  • “rydde-i-fryseren-syltetøy” som beskrevet over
  • ringle over litt honning (den rennende typen) og dryss med gresskarkjerner
  • en klatt crème fraîche eller rømme og røkelaks

Enjoy!

-Maria

Havrelapper_2

English:

You’ll need:

(approx. 8 oat pancakes, or 2-3 servings)

  • 200 g oat flour (or finely grind same amount of oats in a food processor)
  • 2 tsp vanilla sugar (or 1 tsp vanilla extract)
  • 1/2 tsp salt
  • 2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp ground cinnamon (optional)
  • 250 ml milk
  • 2 eggs
  • 1-2 tbsp sunflower oil (or other vegetable oil), for frying

Put the oat flour, vanilla sugar, salt, baking powder and cinnamon into a bowl.

Put the milk and eggs into a separate bowl or jug, whisk to combine and add to the dry ingredients. Whisk until everything is well blended and the batter is lump free.

Heat a non-stick frying pan or skillet (medium heat) and pour in a teaspoonful of the oil. Dollop the mixture into small(ish) pancakes and cook until the underside is golden. Flip over and cook for another minuter or two. Repeat with the rest of the mixture.

Serving suggestions:

  • put a handful of frozen mixed berries into a small saucepan, simmer with sugar to taste.
  • drizzle with runny honey and sprinkle with punpkin seeds
  • a dollop of crème fraîche or sour cream and some somed salmon

Enjoy!

Write a comment

Your email address will not be published.