100% grovt sodabrød på 1-2-3

(Scroll for English.)

sodabrød_1

Sodabrød er superenkelt og raskt å lage, perfekt hvis du skal servere suppe eller salat og vil ha noe ved siden av. Ingen knaing og ingen hevetid, det er bare å røre sammen tørt og vått og brødet kan settes rett i ovnen. Denne oppskriften er veldig grov, faktisk fullt utslag på grovhetsskalaen, så her får du masse fiber og andre godsaker samtidig som brødet er mettende og godt. Når det er sagt, så må sodabrød spises mens det er ferskt, det har kort holdbarhet. Hvis du ikke kommer til å trenge så mye brød, kan du forme deigen til to brød istedet for ett, pakke det ene inn i plast og fryse det ustekt. Bare husk at steketiden blir kortere hvis brødet er halvparten så stort, ca. 20 minutter.

Du trenger:

(Ca. 6 personer, som tilbehør)

  • 250 g fullkornshvetemel (f.eks. Fibra)
  • 100 g sammalt rug fin (eller siktet rugmel)
  • 1/2 – 1 ts salt
  • 50 g havregryn
  • 1 ts natron
  • 3 dl yoghurt naturell, lettrømme eller crème fraîche
  • 1 stort egg

Sett ovnen på 190 C og gjør klar et brett dekket med bakepapir. Dryss litt mel på papiret.

Ha begge meltypene i en bakebolle sammen med salt, havregryn og natron. Bland det godt sammen.

Bland egget inn i yoghurten, og tøm det deretter over i bollen sammen med de tørre ingrediensene.

Rør godt til blandingen kommer sammen til en deig. Du trenger ikke å kna deigen, men arbeid bare nok til at den kommer sammen i en fin klump.

Legg den på stekebrettet og klem den litt flatere, 3-4 cm tykkelse. Skjær et kryss på toppen og sett brettet på midterste rille i ovnen.

Stek brødet i ca. 35-40 minutter før du har det over på en rist.

Brødet er best når det er nystekt og fortsatt litt varmt, og med et rikelig lag smør…

God helg!

-Maria

sodabrød_2

ENGLISH

You’ll need (approx. 6 servings):

  • 250 g wholemeal flour
  • 100 g wholemeal rye flour or regular rye flour
  • 1/2 – 1 tsp salt
  • 50 g oats
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 300 ml natural yogurt, low-fat sour cream or crème fraîche
  • 1 large egg

Mix together the dry ingredients in a large bowl. Mix the egg with the yogurt, then pour into the bowl and stir until the dough comes together. No need to knead. Shape the dough into a round ball and place on a lined baking tray dusted with some flour. Flatten slightly (thickness approx. 3-4 cm), score a cross into the top with a knife, then bake in the centre of the oven for about 35-40 minutes. Transfer to a wire rack.

Enjoy whilst still warm, preferably with slatherings of butter…

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *