Verdens Beste

(Scroll for English)

Jeg hadde aldri prøvd meg på Norges Nasjonalkake før, inntil jeg i dag skulle lage den på bestilling. Klassisk kakebunn med vanilje stekes med et lag marengs og et dryss mandelflak på toppen, skjæres i to, en del dekkes med vaniljekrem og pisket krem, den andre biten legges oppå fyllet. Verre er det ikke, og selv om jeg tidligere ikke har vært spesiell fan av denne kaken så fikk jeg opp øynene igjen for denne klassikeren! Ikke rart Jamie Oliver lovpriste Verdens Beste da han fikk den servert av Ingrid Espelid Hovig ved et norgesbesøk for en tid siden.
Det finnes utrolig mange oppskrifter og varianter, jeg brukte en jeg fant på www.detsoteliv.no.

Du trenger:
100 g smør, mykt
100 g sukker
4 eggeplommer
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 ss melk

Marengs:
4 eggehviter
175 g sukker
75 g mandelflak

Fyll:
5 dl vaniljekrem (f.eks Piano)
3 dl kremfløte

Sett ovnen på 175 C.
I en bolle, visp sammen smør og sukker til det blir kremete og luftig.
Ha i eggeplommene, visp godt.
Ha i melken og visp igjen.
Sikt i mel, bakepulver og vaniljesukker, visp til alt er blandet.
Marengsen:
Visp eggehvitene til de er stive, deretter ha i sukkeret og visp igjen til du får en blank og fin marengs.

Dekk en langpanne eller annen rektangulær form med bakepapir, ca 30×40 cm.
Stryk kakerøren tynt utover bakepapiret.
Ha deretter marengsblandingen over, og stryk forsiktig utover laget med kakerøre:

Dryss mandelflak over marengslaget, og stek i ovnen ca 25 minutter.

La kaken avkjøles helt i formen, og del den i to på midten.
Sett den ene halvdelen på et kakefat (eller for mitt vedkommende denne dagen, i en kakeeske), og spre utover et lag med vaniljekrem:

Pisk kremfløten og legg et lag av den oppå vaniljekremen:

Legg den andre delen av kaken på toppen, så er du ferdig!

Mange vil sikkert si at den piskede kremen og vaniljekremen skal blandes og has på kaken som ett fyll, men som oppskriften sa så blir fyllet da veldig lett for tyntflytende, og til slutt bare “renner ut”. Da er løsningen å ha dem på hver for seg, slik som jeg gjorde her, så slipper man å bekymre seg for at fyllet blir for tynt.

ENGLISH:

You’ll need:
100 grams butter, soft
100 grams sugar
4 egg yolks
100 grams plain flour
1 tsp baking powder
2 tsp vanilla extract
4 tbsp milk

Meringue:
4 egg whites
175 grams sugar
75 grams flaked almonds

Filling:
500 ml thick custard
300 ml whipping cream/double cream

Preheat oven to 175 C/350 F.
In a bowl, mix together the butter and sugar until light and fluffy.
Add the egg yolks, whisk again.
Add the milk and vanilla extract, whisk again.
Sift in the flour and baking powder, beat until everything is combined.
The meringue: Whisk the egg whites until stiff, then add the sugar and whisk again until the meringue is nice and glossy.

Line a bakingtray or roasting tin, about 30×40 cm, with baking parchment.
Spread the cake batter onto the parchment, creating a thin layer.
Then put the meringue on top, spreading it onto the layer of batter.

Sprinkle the flaked almonds onto the layer of meringue, and bake in the oven for about 25 minutes.

Leave to cool completely in the tin, and cut in half.
Put one part onto a cake stand (today I had to use a cake box…), and put on a layer of the thick custard.

Whip the cream and add a layer on top of the custard.

Then put the other half on top, and you’re done!

Some people who are used to making/eating this cake would say that the whipped cream and the custard should be mixed and added as one layer, but as the recipe said – this can sometimes make the filling more runny. The solution is to add the filling as two separate layers, and you don’t have to worry about a runny filling.

15 Comments

  1. Ah, verdens beste :) minner fra utallige bursdagsfeiringer kommer tilbake..

  2. Aldri laget verdens beste før – må kanskje forsøke det også!
    Takk for inspirasjon!

  3. Veronika – ja det er ikke akkurat den mest “trendy” kaken om dagen, men man kan jo bli litt nostalgisk av den ;)

    Ina – hyggelig at jeg kan inspirere deg! Dette var første gang jeg laget den, og den var virkelig både enkel å lage og veldig “enkel å spise” ;-p

    Maria :)

  4. Mamma er helt rå på denne kaken! Kombinasjonen med sukkerbrød, marengs og krem er knallgod :)

  5. Oh, yum! It looks delicious, Maria!

  6. Så langt har eg berre hatt gleda av å smaka på ‘Verdas Beste’, men eg har ikkje baka kaka sjølv. Trur jammen eg skal prøva meg ;o)

  7. Jeanette – enig med deg om denne kombinasjonen av smaker og teksturer!

    Julie – you ought to try it!

    Siri – håper du prøver, den er både enkel og supergod :)

  8. Har du noen annbefalte oppskrifter på vaniljesaus/custard? Vil gjerne prøve…

  9. Hei Lindsey, hvis jeg skal lage vaniljesaus/custard fra scratch bruker jeg ofte Nigella Lawsons oppskrift (finnes i bøkene Feast/Nigellas Fest og How to Eat), siden jeg synes de er enkle å følge og lykkes med.
    Degt skal jeg gjøre igjen snart og legge ut på bloggen, takk for tipset :)

  10. Tusen takk! Har tenkt å lage det i dag, så jeg gleder meg veldig! :)

  11. Hei igjen Lindsey, jeg har syke barn her hjemme så det blir nok ikke at jeg gjør det i dag. Hvis du vil prøve deg så kan du følge denne oppskriften:

    http://www.aperitif.no/index.db2?dosok=1&notnew=1&start=0&result=1&vistype=3&match=vaniljesaus&kokebok=ja&oppskriften=138312&artikkel=&bartender=&kokebok=ja&pollisten=

    Hvis du skal bruke den som vaniljekrem i stedet for vaniljesaus kan du kutte ned på melkemengden, og/eller blande inn litt pisket krem når sausen er avkjølt.

    Lykke til :)

  12. Det ble så godt! Tusen, tusen takk for oppskriften! Mannen min spurte om han kunne ha mere når han var færdig med første stykket. Det pleier han ikke å gjøre! Jeg hadde til og med litt ekstra vaniljekrem, så det ble godt med ferske bær. :)

  13. Så bra Lindsey! Veldig hyggelig å høre at det ble vellykket :-D

  14. Anonymous

    Bruker romkrem i stede for vaniljekrem og krem til fyll. Syns det gir en mye bedre smak :)

  15. Hei! Enig i at romkrem er et bra alternativ til variasjon i fyllet:-)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *